Olet täällä

Uudet periaatteisiin perustuvat eduskuntavaaliteemani (versio 2019a)

Arvoisa lukija. Ennen kuin luet ehdotukseni vaaliteemoistani, pyydän sinua kirjoittamaan tai edes miettimään millaisia periaatteita ideaalinen eduskuntavaaliehdokkaasi noudattaisi työssään kansanedustajana. Tällä tavalla et saa (lisää) vaikutteita siitä miten minä ajattelen, jotta voidaan miettiä millaisille vaaliteemoille olisi kysyntää.

...

...

...

Onko valmista? No oli miten oli, tässä tulee versio 2019a eduskuntavaaliteemoistani. Valitettavasti ei inspiraatio iskenyt ENNEN vaaleja, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

---

 1. Pyrin edistämään suoremman ja osallistavamman demokratian, päätöksenteon läpinäkyvyyden, tasapuolisemman vaalijärjestelmän sekä sananvapauden mukaisten päätösten saamista poliittisille asialistoille.
 2. Pyrin tekemään päätöksiä, jotka maksimoivat suomalaisten kokonaishyvinvoinnin pitkällä aikavälillä.
 3. Kohtelen kansalaisia politiikassani tasavertaisina intressiryhmiin katsomatta. On hyväksyttävää, että jossakin päätöksessä on myös pieni joukko häviäjiä, kunhan voittajia on uskottavasti enemmän. Monen tällaisen päätöksen jälkeen yksittäisen häviäjän koetut haitat teoreettisesti tasaantuisivat.
 4. Pyrin kasvattamaan myös ihmiskunnan ja maapallon kokonaishyvinvointia pitkällä aikavälillä päätöksilläni, mutta vain kun se on järkevää. Monet tällaiset päätökset voisi esimerkiksi olla tehokkaampaa tehdä EU-tasolla tai tulisivat kohtuuttomiksi yhdelle pienelle maalle.
 5. Teen parhaani valistaa itseäni äänestyksen aihealueista ennen äänestyksiä. Priorisoin arvojeni mukaisten tai mahdollisesti niiden vastaisten päätösten tutkimista.
 6. Silloin, kun en voi katsoa olevani tarpeeksi valistunut tekemään hyvää päätöstä jossain asiassa, äänestän tyhjää ennemmin kuin otan riskin, että äänestäisin huonosti. Lupaan, että pystyn sanomaan myös "en tiedä".
 7. Silloin, kun äänestettävänä on useampi asia samassa ehdotuksessa ja yksikin niistä on pahasti arvojeni vastainen, äänestän vastaan. Nähdäkseni on yleensä parempi, että jotain päätöksiä viivästyy kuin, että samalla tehdään huono, joka säilyy mahdollisesti hyvinkin pitkään voimassa.
 8. Pyrin niin suureen läpinäkyvyyteen poliittisessa toiminnassani kuin on realistisesti saavutettavissa.
 9. Ne aloitteet, jotka teen, valitaan deliberatiivisen demokratian mukaisesti eli edustavalla otoksella Suomen kansalaisia. Ilman tällaista valtuutusta saan tehdä aloitteita vain neuvoa-antavien kansanäänestysten järjestämisestä. Lisäksi tämä kohta ei sido minua, mikäli edustavaa otosta Suomen kansalaisia ei saada aikaiseksi.
 10. Käytän kansanedustajan roolissa saamani palkkiot ja etuudet elämiseen tarvittavien kulujeni kattamiseen sekä vaaliteemojeni tai yhteisen hyvän edistämiseen. Vähintäänkin rahallisisten palkkioiden käyttöni julkistan.

Lisää ajatuksiani löydät vaalisivuiltani: mikkomerikivi.org

---

Miten alun perin kirjoittamasi ajatukset erosivat näistä? Onko jotain, josta et ole samaa mieltä? Ovatko vaaliteemat sopivan pituiset vai voisiko jotain leikata tai lisätä? Voisiko jotain ilmaista selkeämmin? Pitäisikö olla enemmän konkretiaa vai ovatko periaatteisiin painottuvat vaaliteemat järkeviä?

Vuoden 2015 eduskuntavaaleihin tekemäni vaaliteemat olivat hieman konkreettisempia. Sivuja niissä oli peräti 17. Toimintaani ohjaavia periaatteitakin oli kaksi sivullista. Varmasti vanhoissa teemoissa oli paljon hyvää, mutta onko sekään tarkoituksenmukaista, että edes minä itse en kykene hahmottamaan mistä kaikesta olen mitäkin sanonut? Lisäksi tarkoissa määrittelyissä on suuri riski siihen, että ne osoittautuvat käytännössä liian käsiä sitoviksi. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta julkishallinnollisessa elimessä, joten se millaisia periaatteita on tarkoituksenmukaista asettaa jää arvailujen varaan.

Vähemmän konkretiaa sen sijaan on tunnustus siitä, että käsiteltävät asiat ovat monimutkaisia ja mielipiteeni saattavat muuttua todistusaineiston kertyessä. Tämän olin aiemmin ottanut huomioon asettamalla sääntöjä vaaliteemojeni osioiden sitovuudesta itselleni, mutta silti: jos en jotain pysty sanomaan itseäni sitovasti, niin mitä se tekee vaaliteemoissa? Mielestäni lyhyt listaus periaatteista on selkeämpi kaikille osapuolille. Mitä mieltä sinä olet?

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.