Olet täällä

Tammikuun 2015 kuukausikatsaus kansalaisvaikuttamisestani

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 1.2.2015 5:40

Marraskuulta unohtui mainita, että olen tilannut mikkomerikivi.org -sivuston vaalikampanjointiini.

Olen vastannut Talouspoliittiseen vaalikoneeseen ja uskonnonvapaus.fi:n vaalikoneeseen.

Olen allekirjoittanut seuraavat adressit:

 • Don't let these Attorneys General push a dirty energy agenda! (watchdog.net)
 • March with Paris (Avaaz)
 • Saudi Arabia, Free Raif Badawi (Amnesty International UK)
 • Vaadi, että suomalaiset jäänmurtajat pysyvät poissa Shellin arktisista projekteista (Greenpeace)
 • It's time for world leaders to release the texts of the TTP and TTIP! (SumOfUs)

 

Osallistuin 1 poliittiseen tilaisuuteen.

Lähetin seuraavan kyselyn Jyväskylän Energialle:

Sanotte, että vuoden 2013 päästökerroin oli 307 g/kWh (hiilidioksidipäästöt myytyä kWh:ta kohden). Miten otatte luvussa huomioon biopolttoaineet? Tilastokeskuksen polttoaineluokitus sanoo ainakin, että biopolttoaineiden päästöjä ei huomioida, mutta tässä on huomioitava, että tämä hiilineutraalius tapahtuisi pitkällä aikavälillä ja ilmastonmuutos on "juuri nyt" ratkaistava. Eli siis millaista päästökerrointa käytätte biopolttoaineille, vai käytättekö ollenkaan?

Jyväskylän Energian vastaus:

Hei,
Biopolttoaineiden hiilidioksidipäästökerroin on nolla. Puun poltossa syntyvän hiilidioksidin katsotaan sitoutuvan takaisin uuden metsän kasvussa. Vaikka puuta ei poltettaisi, sen sisältämä hiilidioksidi vapautuisi ilmakehään joka tapauksessa puun lahotessa. Fossiilisten polttoaineiden, kuten esim. hiilen ja öljyn, sisältämä hiilidioksidi ei sen sijaan ilman ihmisen toimia vapautuisi ilmakehään. Laskemme hiilidioksidipäästöt päästökauppalain ja asetusten mukaan ja laskentaa valvoo Energiavirasto.

Tähän en vastannut, koska väärät mittarit eivät ole Jyväskylän Energian syytä, mutta katson tuon selityksen hölynpölyksi. Tässä vähän selitetään asiaa: http://depletedcranium.com/why-i-refuse-to-consider-wood-carbon-neutral/

Sain seuraavanlaisen vastauksen viime kuussa lähettämääni palautteeseen Orkla Foods Finlandille:

Hei,

kiitos yhteydenotostanne ja mielenkiinnostanne FUN Light -tuotteitamme kohtaan.

Ympäristöasiat ovat meille tärkeitä, ja siksi suunnittelemme ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti. Fun Light -juomat valmistetaan Orkla Foods Sverigen tehtaalla Ruotsissa, ja olemme niiden maahantuoja ja markkinoija Suomessa. Pääsyyt muovipullon käyttöön ovat ennen muuta tuotteen pitkän säilyvyyden takaaminen sekä pakkauksen läpinäkyvyys, jolloin itse tuote on paremmin näkyvissä ostopäätöshetkellä. Nykyään pullot puhalletaan tehtaalla itse pienistä muoviaihioista, jolla olemme pyrkineet minimoimaan pakkausten kuljetuspäästöt. Nykyiset pakkauslinjat soveltuvat muovipullojen ajoon.

Ideat ja toiveet ovat kuitenkin meille aina tervetulleita ja olemme välittäneet palautteenne edelleen pakkausasioista vastaaville henkilöille mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Aktiivisuudestanne kiittäen toivotamme hyvää uutta vuotta!

Tähän vastasin seuraavasti:

Toinen mahdollisuus olisi toki laittaa muovipulloihin pantti. Pullonpalautuspisteitä kun on aika monessa kaupassa ja Wikipedia väittää "Juomapakkausten pantillisuus on kansainvälisten kokemusten perusteella todettu ylivoimaiseksi tavaksi huolehtia niiden kierrätyksestä. Pantti motivoi palauttamaan – ja nykyään yhä enemmän myös se, että palauttaminen koetaan ekoteoksi."

Kun kerran pantin hinnan saa takaisin palautuksen yhteydessä, niin kuluttajille lopullinen hinta ei oikeastaan kasvaisi, jos pantti otettaisiin käyttöön.

Tosin vähän Internetiä selatessa aiheesta törmäsin väitteeseen, että "Mehupullojen pullot valmistetaan erilaisesta muovista kuin mitä kierrätysmuovipullot".

Sain seuraavanlaisen vastauksen:

Hei,

kiitos uudesta yhteydenotostanne.

Valtioneuvoston asetuksessa pakkauksista ja pakkausjätteistä (518/2014) säädetään, miten tuottajien on järjestettävä käytettyjen pakkausten erilliskeräys, uudelleenkäyttö, kierrätys ja muu jätehuolto. Siellä myös säädetään pantillisille ja pantittomille pakkauksille omat kierrätysvelvoitteet.  Valitettavasti tuottajayhteisöjen lobbaustyö ei tuottanut tässä vaiheessa tulosta pantillisten ja pantittomien pakkausten kierrätyksen yhdistämisestä.

Pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmiä Suomessa hallinnoi ja kehittää Palpa (Suomen Palautuspakkaus Oy). Palpa on määrittänyt ohjeet sille, millaiset juomapakkaukset kelpuutetaan palautusjärjestelmään. Tällä hetkellä järjestelmä ei hyväksy laimennettavien juomien pakkauksia. Selityksenä on, että erilaiset juomat kuuluvat eri tulliluokkiin eivätkä kaikki kuulu veroedun piiriin.

Kierrätysasiat ovat meillekin tärkeitä ja seuraamme tarkoin tilanteen kehittymistä.

Viime kuussa lähettämäni mielipidekirjoitus julkaistiin 16.1. Keskisuomalaisessa otsikolla "Oikein äänestämisen todennäköisyyttä parannettava" hieman muokattuna.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.