Olet täällä

Lausuntoni Valtioneuvoston hanketiedon esiselvitykseen

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 1.12.2014 4:30

Tämä on vastaukseni lausuntopyyntöön "Valtioneuvoston hanketiedon esiselvitys": https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=35c0...

 

Kirjoitan lausuntoni aktiivisen kansalaisen näkökulmasta. Mielipiteet ovat omiani.

Ensinnäkin haluan sanoa, että hankerekisterin uudistus on erittäin hyvä asia. Oikein toteutettuna ja käytettynä epäilisin sen helpottavan nykyisin hankalaa päätöksenteon seuraamista. Toivon, että tämä näkökulma tulee olemaan esillä, kun hanke etenee. Perinteisestihän tietoa on joutunut hakemaan itse ("pull" eikä "push") ja eri sivustoilta (ja täten erilaisista käyttöliittymistä). Joissain paikoissa on kaikkia syötteitä tai sähköpostilistoja, mutta niihin tyypillisesti pistetään kaikki mahdollinen, jolloin käyttäjä "hukkuu informaatiotulvaan". Tarvitaan parempia mahdollisuuksia käyttäjille lähetetyn informaation räätälöintiin. Olen ymmärtänyt, että näitä seuraamismahdollisuuksia on jo tulossa, mutta kuinka hyvin ne ovat räätälöivissä loppukäyttäjien tarpeiden mukaan? Se tulee mielestäni miettiä.

Kohdearkkitehtuurikuvauksen luvussa 6.2.1 ainakin puhutaan tästä kohdassa "Asiakasprofiili". On hyvä, että siinä mainitaan toimielimet mahdolliseksi seurata. Mitään tosin ei mainita siitä, että voiko rajata seuraamisen ainoastaan uusien hankkeiden ilmaantumiseen. Mikäli kaikkia mahdollisia uutisia tulee puheista, uusista julkaisuista sun muista, niin siinä saattaa tulla taas viestitulvan ongelma. Pelkästään uusien hankkeiden seuraaminen toimielimiltä kuitenkin jättää sen mahdollisuuden, että kiinnostavia hankkeita voi seurata yksitellen. Niihin viesteihin olisi sitten hyvä sisällyttää myös joku teaserteksti, joksi ehdotan päätietoryhmissä olevaa tehtäväkuvausta. Eli tuo on, mitä minä tahdon, mutta vaihtoehtoja räätälöintiin voi olla toki enemmänkin.

Kohdearkkitehtuurikuvauksen luvussa 6.2.2 listataan asioita, joista tulee ilmoitus seuraajille. Toivon, että myös uudet lausuntopyynnöt ja hankkeet otakantaa.fi:ssä ilmoitetaan. Tietysti jos katsotte ne kuuluvan hankkeen tietojen muuttamiseen, niin niitä ei ole tarve mainita erikseen.

Avoimen rajapinnan dokumentaation tulisi olla myös kattava ja kaikille ilmainen. En tunne aihealuetta itse niin kovin paljon, mutta täällä on jotain listaa huomioonotettavista asioista: https://docs.google.com/document/d/1BbQvmPwnFObYMcD_69zXqUdm3D7VPBViaWiDOyRHK5E/edit

Kohdearkkitehtuurikuvauksen luvussa 6.1 mainitaan "Minimoi toimittajariippuvuus". Listaan vältettäviä asioita voisi lisätä sellaisten ohjelmointikielten (ja ehkä jotain muitakin asioita) välttäminen, joita ei juuri kukaan osaa. Esimerkiksi olen kuullut, että jossakin potilastietojärjestelmässä oli jotain MUMPS-ohjelmointikielellä tehtyjä juttuja. Tällaisia munauksia ei enää, kiitos.

Tämä voisi olla myös hyvä tilaisuus vaihtaa Windows-serveristä Linuxiin, jolloin päästäisiin taas yhdestä toimittajariippuvuudesta irti. En tiedä tosin, kuinka toteuttamiskelpoinen tämä ehdotus on, kun hankerekisteri olisi sidoksissa moneen muuhun järjestelmään.

Sen verran pitkästi oli sitä aineistoa, että eipä tämän enempää sanottavaa nyt tule mieleen, mitä ei jo oltaisi mainittu.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.