Olet täällä

Kannanotto uusliberaaliin taloustieteeseen

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 12.6.2013 0:00
Kirjoittelin tänne vähän omia näkemyksiäni siitä, miten talouden pitäisi toimia: https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Hankkeet/Millaisen_tiekartan_avulla_hiilineutraaliin_Suomeen_2050/Mita_olet_kuluttajana_valmis_itse_tekema%2827210%29?threadId=4395

 

Koska se kirjoitus oli niin pitkä, kopioin sen myös tänne. Tämä on tosin vähän turhan populistinen minun makuuni, mutta en nyt käyttänyt kovin valtavaa aikaa perusteluihin, joita en välttämättä osaisi kuitenkaan tehdä kivenkoviksi.

Uusliberaalin taloustieteen (lue: ideologian, tieteessä pitäisi ottaa vaihtoehtoja huomioon) perusoletukset siitä, että kuluttajilla on täydellinen tieto ostamastaan tuotteesta ja että uusien yritysten pystyttäminen olisi täysin kustannuksetonta, ovat molemmat väärässä tosielämää katsottaessa. Toiseen kohtaan en nyt puutu, mutta ensimmäistä perustelen vähän esimerkeillä.

Kuinka moni luomuaatteen kannattaja on tarkastellut asiaa syvemmin kuin ystäviltään kuulemansa tiedon turvin? Katsottaessa otakantaa.fi:n luomukeskustelua, ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, että luomu olisi moneltakaan kannalta parempi kuin tavanomainen ruoka. Itse asiassa minusta näyttää jopa olevan niin päin, että on varsin vähän järkisyitä kannattaa luomua. https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Hankkeet/Lisaa_luomua_Miksi_Miten

Karppaus aatteena taas oli jossain vaiheessa varsin trendikästä, mutta nyt se kuulemani mukaan olisi taas laskussa. Valtakunnalliset ravitsemussuositukset eivät kuitenkaan muuttuneet karppausideologian myötä.

Kuinka moni tietää, että Bayer, maailmanlaajuinen kemikaalien valmistaja, tuottaa kemikaaleja, jotka tappavat mehiläisiä? http://action.sumofus.org/a/bayer-bees/?akid=1671.1334270.VWU6SL&rd=1&sub=welcome&t=2

Kuinka moni tietää, että IKEA on kaatamassa Venäjän viimeisiä aarniometsiä? http://sumofus.org/campaigns/ikea/?akid=1671.1334270.VWU6SL&rd=1&sub=fwd&t=4

Kuinka moni tietää, että Apple teettää laitonta ylityötä työntekijöillään? http://sumofus.org/post/iphone-5/?akid=1671.1334270.VWU6SL&rd=1&sub=fwd&t=6

Kuinka moni tietää kaikesta kritiikistä Facebookia kohtaan? Tuossa on jotain esimerkkejä: http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Facebook
Ja kuinka moni on edes lukenut Terms of Servicen?

Kuinka moni tietää mitä kaikkea yritykset lobbaavat EU:ssa? Suuri osa lobbauksesta on vieläpä pimennossa EU:n lobbaussäädännön porsaanreikien takia.

Ja vaikka tuntisit osan noista esimerkeistäni, niin tunnetko kaikkia? Varmasti on paljon sellaista, joka jää julkisessa keskustelussa hyvin pienelle sijalle. Ja paljon on sellaista, joka jää kokonaan huomaamatta alunperinkään. Julkisen keskustelun seuraaminen taas vaatii hirvittävästi resursseja kuluttajilta, eikä nykyaikana sellaiseen kenelläkään ole aikaa.

Kuluttajien oikeudet ovat tärkeitä. Kaikenlaiset merkinnät tuotteissa ovat yksi vaihtoehto, mutta miten kuluttajat pystyvät vertailemaan saman merkkisiä toisiinsa? Ja kuinka moni perehtyy, mitä mikäkin merkki tarkoittaa? Entäpä köyhät, joilla ei ole taloudellisia resursseja välttämättä tehdä aina sitä ”oikeaa” päätöstä? Tämäkin unohtuu usein uusliberaaleilta talousideologikoilta.

Minun mielestäni Suomen valtion pitäisi yrittää ihan uutta strategiaa. Poliitikoilta unohtuu usein se asia, että uusliberaali talousideologia on renki, ei isäntä. Muitakin vaihtoehtoja on ja koska talous on ihmisen keksintöä, meillä on myös mahdollisuus muuttaa sen toimintaa.

Yksi vaihtoehto on Common Welfare Economy. http://common-welfare-economy.org/
Common Welfare Economy ottaisi askeleen pidemmälle tuotteisiin laitetuista merkeistä. Se hinnoittelisi tuotteet valtion asettamien kriteerien mukaan ja siinäkin voisi olla näkyvillä pakkauksissa niitä kriteerien tuloksia. Hinnoittelu tapahtuu ihan erilaisella verotusjärjestelmällä, kuin nykyisin on käytössä. Tässä järjestelmässä kuluttajalle ei jää enää sitä ongelmaa etsiä eettisimmät tuotteet, vaan he voivat käyttää aikansa itselleen tärkeämpiin asioihin (halutessaan).

Lainaan henkilöä, jolta kuulin asiasta:

Täällä huudellaan vaihtoehtoijen ja keinojen perään, mutta Christian Felberin valoisaan, käytännölliseen ja mielestäni varsin aukottomaan malliin ei ole tartuttu.
Felber oli viimekesäisen GEN konferenssin ylivoimaisesti valovoimaisin luennoitsija.
Ilokseni voin kertoa, että kirjan suomennokselle on saatu apuraha, ja se ilmestynee ensi syksynä. Toivottavasti Felber saadaan samalla visiitille Suomeen.
Linkkejä niille, joilta tämä on mennyt ohi:
http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2012/numero-9/kimppakivaa
(otsikointi ei ole kirjoittajan, vaan toimituksen…)
http://www.youtube.com/watch?v=D3Z2cXK5mhc
http://common-welfare-economy.org/
http://www.christian-felber.at/

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.