Olet täällä

Kannanotto johtajiensa valintaan

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 23.6.2013 0:00
Taas kerran lähetin mielestäni ihan mielenkiintoisen keskustelunavauksen pohjautuen aika pitkälti JooJoon popularisoimiin ajatuksiin johtajien valinnasta. Eli siis aika pitkälti plagiointia ainoastaan yhdellä selkeästi omalla lisäajatuksellani perässä. Ehkäpä tälle on kuitenkin jotain tarvetta, kun JooJoon ajatukset ovat hujan hajan erilaisissa lyhyissä viesteissä. Tuossa on, mihin sen lähetin: https://www.otakantaa.fi/fi-FI/Hankk…?threadId=4498

 

Sveitsissä kantoni (lähinnä vastaa Suomessa lääniä) voi erota hyvin yksinkertaisesti valaliitosta (valtio) ja näin vapautua bundessteuerista (valtiovallasta). Gemeinde (kunta) voi hyvin yksinkertaisesti erota kantonista ja näin vapautua kanton steuerista (kantonin vallasta). Kansalaiset voivat hyvin yksinkertaisesti erota kunnasta ja vapautua näin gemeindesteuerista (kunnan vallasta). (lähde: http://www.muutos2011.fi/vb/entry.ph…itse-itselleen Puhuja on Sveitsissä asuva.)

 

Mitä tämä tarkoittaa? Vallanpitäjät eivät voi tehdä mitään sellaisia päätöksiä, jotka eivät ole kansalaisille mieleen, tai muuten pian heillä ei ole kansalaisia johdettavinaan. Se, että vähemmistö voi erota siitä päättävästä joukosta myös suojelee kyseistä vähemmistöä tehokkaasti. Tätä voi perustella myös vapauden filosofialla, jota aiemmin lainaamani kirjoittaja myös on käyttänyt: http://www.muutos2011.fi/vb/entry.ph…uden-filosofia

Johtajiensa vapaa valinta myös voisi lisätä kilpailua eri julkisen vallan toimielinten välille, jota voi verrata markkinatalouden toimintaperiaatteeseen:
”En tiedä mikä on Sinun valtiosi määritelmä. Mutta kyllä minusta kapitalismissa voi olla valtio. Sen olemassa ole tulee vain perustua samoihin markkinatalouden lakeihin kuin esim. yritysten ja kaikkien muidenkin. Eli jos ei ne valtion palvelut sovellu, niin ihmisillä tulee olla mahdollisuus valita joku toinen Valtio-palvelujen tarjoaja. Sveitsissä se on näin. Sveitsin osavaltio on kantoni, ja edellinen porukka joka isommin kyllästyi vanhaan valtioonsa oli Nykyisen kanton Juran asukkaat, v. 1979.

Ja sen jälkeenkin on tätä tapahtunut, esim. Gemeinde Vellerat on vaihtanut Kanton Bernistä, Kanton Juraan v. 1996
http://de.wikipedia.org/wiki/Vellerat#Geschichte

Tässä tuli kuitenkin tietyllä tavalla raivattua tietä demokratialle siinä mielessä, että 71 asukkaan Vellerat halusi olla ”vapaa kunta Sveitsissä”, joka ei kuuluisi mihinkään kantoniin. Mutta koska Sveitsin demokratiassa aiemmin oli vaatimus että Kantonien perustuslain muutoksista äänestetään Sveitsin laajuisessa kansanäänestyksessä, niin tämä vaatimus jäi pois, ja sittemmin kunnat saavat itse päättää asioista.

Siis esim. siitä mihin valtioon he kuuluvat. Ja tämän seurauksena joutuvat siis Sveitsin osavaltiot kamppailemaan olemassa olonsa oikeuteuksesta siinä missä kaikki muutkin vapaan markkinatalouden toimijat. ”
Lähde: http://www.muutos2011.fi/vb/entry.ph…loustieteeseen

Kritiikkiä moisessa järjestelmässä voisivat tuoda vaikkapa ympäristöseikat, eli suuryritykset vaikka eroaisivat omiksi valtioikseen ja tuhoaisivat luontoa ilman rajoitusta. Jokin tasapaino siis pitäisi löytää, mutta tässä nyt on ainakin keskustelunaloitus sellaisesta näkökulmasta, josta vallanpitäjät eivät varmasti asiaa katselisi.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia