Olet täällä

Vastaukseni Äänekosken lukion vaalipaneelissa

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 4.2.2015 4:42

Vaalipaneeli pidettiin 3.2.2015 Äänekosken lukiolla. Kirjoitin vastaukseni jo etukäteen, joten paljon muutoksia itse tilaisuudessa ei tullut.

1. Lukiouudistus

* Mikä olisi lukion ihannekoko?
Jos joku luku pitäisi antaa, niin sanoisin 500, sillä noin tähän ovat useimmat suomalaiset tutkimukset ja asiantuntijat päätyneet. Pidän kysymystä tosin osittain red herringinä. Kattava ja asiantunteva opetustarjonta on oleellisinta, mutta myös koulumatkojen pituudet pitäisi ottaa huomioon.

* Minkä aineen poistaisit pakollisista aineista ja miksi?
Toisen kotimaisen kielen, mutta kunnilla olisi päätäntävaltaa, mitä tilalle tulisi. Ruotsilla ei tee Ruotsin sekä joidenkin osien Suomesta lisäksi paljonkaan maailmalla, sillä se on vasta noin 93. puhutuin kieli. Suomen 320 kunnasta vain 31:ssä väestöstä on yli 1% ruotsinkielistä. Miksi muissa kunnissa silti pakotetaan oppimaan ruotsia? Opiskelijat tietävät tämän turhuuden, joten motivaatiota ei ole läheskään kaikilla. Aika on lisäksi rajallista. Toki ruotsinkielistenkin pitää saada palvelunsa, mutta heitä palvelisivat motivoituneet vapaaehtoisesti ruotsia opiskelleet. Tuonnin kannalta Venäjä ja Saksa ovat tärkeämpiä kuin Ruotsi, ja vienti näihin on vain vähän vähemmän kuin Ruotsiin. Lisäksi englannin kielikin toimii oli lähes mikä tahansa maa kyseessä.

2. Tasa-arvoinen avioliittolaki

* Kyllä vai ei?
Kyllä. Avioliittoinstituutio ei ole mitenkään samanlaisena pysyvä, vaan kirkollinen vihkiminen säädettiin pakolliseksi vasta vuonna 1734. Lisäksi avioliitto on jo ehditty romuttaa sen alkuperäisestä merkityksestä heikompien osapuolten suojana, sillä avioerot ovat nykyisin helppoja ja ulkoaviollisesta seksistä on tullut laillista ja moraalisestikin suhteellisen hyväksyttyä. Ajan henki on nähdäkseni muuttaa avioliittoa edelleen liberaalimpaan suuntaan. Eroa rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton välillä ei sitä paitsi ole kuin lähinnä avioliiton oikeudet yhteiseen sukunimeen ja ulkoiseen adoptioon.

* Samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeus?
Kyllä. Adoptoiminen vaatii pitkällisen arviointiprosessin adoptiovanhempien sopivuudesta, kun taas lasten hankinta tavallisesti ei vaadi kuin vehkeet. Jo tämä ero vaatimustasossa on mielestäni riittävä syy olettaa korvaavan kaikki mahdolliset haittavaikutukset lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille, joita tutkimustieto ei edes vaikuttaisi tukevan. Sitä paitsi samaa sukupuolta olevilla on jo oikeus aikaisemmasta suhteesta tulleen lapsen adoptoimiseen ja on myös tilanteita, joissa oikeudellisesti olisi vain yksi vanhempi, vaikka lapsi käytännössä elää kahden vanhemman kanssa, joten ulkoisen adoption salliminen samaa sukupuolta oleville pareille olisi pelkkää hienosäätöä.

* Oliko lapsilisäleikkaus hyvä vai huono asia?
Huono. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Leikattavaa löytyisi kyllä muualtakin, kuten hallinnosta. Lisäksi lapsilisäleikkauksen ohella saamme uuden lapsivähennyksen monimutkaistamaan järjestelmää, ja se on vielä niin huonosti suunniteltu, että saman verran yhteensä tienaavat pariskunnat voivat saada yhteensä eri määrän vähennystä. Lisäksi mielestäni sosiaaliturvassa pitäisi edetä perustulon suuntaan.

3. Alkoholilaki

* Lopettaako alkoholimainonnan poistaminen ryyppäämisen?
En usko. Alkoholia juodaan lähinnä ryhmäpaineen vuoksi.

* Pitäisikö alkoholituotteet piilottaa kuten tupakkatuotteet?
Ei pitäisi. Vaikka kysymyksessä ei olla mitään varsinaisesti kieltämässä, niin yleisenä periaatteena silti ihmisillä tulee olla vapaus toimia kuin itse haluavat niin kauan kuin se ei aiheuta vahinkoa muille. Perusteluiden pitäisi olla hyvin vahvat tällaiseen sääntelyyn. En tahdo holhousyhteiskuntaa.

* Mihin tällä alkoholilailla teidän mielestänne pyritään?
Luomaan poliitikkojen byrokraattikavereille suojatyöpaikkoja.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.