Olet täällä

Palautteitani Liike Nyt'n säännöistä ja yleisohjelmasta

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 3.7.2019 19:00

Liike Nyt on perustamassa puoluetta. Kuka tahansa on voinut liittyä heidän vaikuttajakseen, jolloin pystyy osallistumaan heidän "nettiparlamenttiinsa". Viimeisimmäksi olen saanut tiedusteluja kommentteihin puolueen sääntöluonnokseen ja yleisohjelmaluonnokseen. Kontekstihan tästä puuttuu, kun eivät ne taida olla suorastaan julkisia dokumentteja tällä hetkellä, mutta olen tähän mennessä antanut seuraavat palautteet:

 

Palautetta ääntenlaskentaa koskien

Suomenkielisen Wikipedian artikkeli enemmistövaaleista kuulostaa siltä kuin kyse olisi ryhmästä erilaisia vaalitapoja, mutta sitten englanninkielinen artikkeli viekin first-past-the-post -järjestelmään, joka on yksi tietty.

Oli miten oli, hyvälle vaalitavalle on olemassa suuri joukko kriteereitä. Asiaan on mielestäni hyvä jossain määrin perehtyä.

Jotain hyvin havainnollistettua vertailua eräistä vaalitavoista: https://ncase.me/ballot/

Ja jonkinlainen "äänestys" siitä mikä on hyvä ja miksi: https://www.kialo.com/the-us-should-adopt-a-better-voting-system-for-ele...

Oma suosikkini on tällä hetkellä hyväksymisvaalitapa noihin vaaleihin, joissa valitaan useampi ehdokas. Tuossa jälkimmäisessä linkissä on sen ääntenlaskennasta jonkinlainen videokin. Toki vielä vaatisi perehtymistä minultakin käydä läpi kaikki kritiikki ja vastakritiikki siitä, mutta kohtalaisen yksinkertainenhan se on ja ensivaikutelma teknisestä puolesta on hyvä.

Paljon pohdittavaa ja joku kommenttikin päätöksenteosta yleisohjelmaan liittyen

Tämähän ei ole mikään puolueen demokratiaohjelma vaan yleisohjelma, niin voi ollakin, että kovin paljon konkretiaa ei tarvitse sinne laittaa. Kuitenkin taidan mainita jotain omia ajatuksiani tuohon kysymykseen "Miten meitä kaikkia koskevia päätöksiä voisi tehdä paremmin?"

Se mikä on paras tapa tehdä jokin päätös voi olla eri erilaisille päätöksille. Ei varmaankaan toki missään "tyhjiössä" mitään julkishallinnon päätöksiä tulisi tehdä, sillä parhaimmiltakin asiantuntijoilta jää helposti joku näkökulma huomiotta. Sikäli tuo vuorovaikutus ja joukkoistaminen ovat hyviä lähtökohtia.

Toki miten se tehdään on eri asia. Nykyisin käytetään usein lausuntopyyntöjä, ja varmaan voisi käyttää lisääkin. Ne käsittääkseni saavat kohtalaisen korkeatasoista antia, koska erityisesti yhteisöt ovat kiinnostuneet niihin vastailemaan. Tämä on kuitenkin päätösten "keskivaiheen" toimintatapa erityisesti. Asialista-kansalaisaloite on nykyisin tapa aloittaa uusia päätöksiä, vaikka siinäkin on kyllä parannettavaa. Sitten on myös nuo osallistuvan demokratian toimintatavat. Joku osallistuva budjetointi sun muu. Niitä voisi tutkia ja kokeilla kyllä enemmänkin, mutta vielä ainakin varovaisesti. Deliberatiivinen demokratia on myös hyvin lupaava eli kansalaisraadit sun muut. Siinä käytetäänkin edustavaa otosta kansasta ja tiedolla ja keskustelulla on suuri merkitys.

Sillä, että osallistuminen oikeasti tuottaa jotain päätöksiäkin, saattaa olla suurtakin merkitystä miten se koetaan ja täten myös miten paljon sitä osallistumista tapahtuu. Nykyisin vähän kaikki on neuvoa-antavaa eli luovutetaan viimeinen sana kuitenkin poliittiselle eliitille. Totta kai jos vaikkapa äänestykset oikeasti ovat sitovia, niin pitää olla myös äärimmäisen huolellinen siitä, että mitään järjestelmän väärinkäyttöjä sun muita ei tapahdu. Olenkin aika kriittinen itse sähköistä äänestämistä kohtaan ja oikeastaan pidän hyvänäkin, että puhutte nettiparlamentin äänestyksistä neuvoa-antavina. Kuitenkin tässä on se toinen puolensa. Sveitsin yhdistelmään suorasta ja edustavasta demokratiasta (Sveitsin malliin) usein viittaan näistä asioista puhuessani, ja siellähän esimerkiksi kansalaisaloitteet voivat johtaa sitovaan kansanäänestykseen tiettyjen sääntöjen mukaan. Sveitsin mallinen demokratia näyttääkin tuottavan tosiaan parempia päätöksiä kuin puhtaan edustuksellinen malli. Olen kirjoittanut tästä kohtalaisesti blogissani enkä nyt taida mennä enemmän aiheeseen.

Sitten tämän esitän vaan sellaiseksi "laittakaa mieleen", että on myös sellainen päätöksentekomuoto kehitetty kuin futarkia. Sen ajatus menee jotenkin niin, että sijoittajat pistävät rahaa pantiksi siitä mikä päätös kannattaa tehdä. Sen käyttö voisi olla järkevääkin joissain hyvin teknisissä kysymyksissä, mutta tosiaan kun sitä ei olla vielä missään tietääkseni testattu, en voi kovin hyvin sitä suositella.

Toinen asia on myös, että mihin joukkoon ihmisiä päätökset kohdistuvat, nimittäin nykyjärjestelmässä enemmistön mielipide tuppaa olemaan ainoa, jonka ehdotus toteutetaan, vaikka joskus eri ratkaisut eivät olisikaan toisiaan poissulkevia. Taidan jättää asian vaan linkkiin näitä asioita erityisesti pohtineen kirjoitukseen: http://ionmittler.com/politics/IonMittler_moniulotteinen_demokratia_2019...

Tuosta, että tulokset pitäisi saada aikaan nopeasti, en ole täysin samaa mieltä. Ennemminkin nykyisin teemme niin monimutkaisista asioista päätöksiä, että pitäisi hidastaa ja tehdä kokeiluja ja miettiä tarkasti mitä päätetään. Nyky-yhteiskuntamme alkaa olla vaan sen verran kehittynyt, että on helppoa tehdä päätöksiä, jotka pahentavat miten jotkin asiat ovat, sillä ne helpot päätökset alkavat olla jo tehty. Olisi kiva, jos tämä näkökulma näkyisi myös yleisohjelmassa.

Kommenttia jäsenmaksuun liittyen

Jäsenmaksu on tottumaani korkeampi. Voi odottaa, että se sulkee joitain vähävaraisia pois. Näköjään se on kontrollina sille, että puoluekokoukseen ei ole kovin matalaa kynnystä antaa äänioikeutta. Ehkä on perusteltua, ehkä ei. Ehkä on kolmas vaihtoehto eli laittaa vaikka toinen summa vähävaraisille tai sitten joku kannatusjäsenyys. Nyt säännöissä muuten sanotaan vain, että "jäsenmaksun korottamisesta päättää" eikä vaikkapa "muuttamisesta".

Mutta toivottavasti nettiparlamenttiin osallistumiseen on jatkossakin matala kynnys.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia