Olet täällä

Nuorisovaalit osoittavat siirtoäänivaalitavan tarpeen

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 15.4.2015 16:14

Nuorisovaalit on nyt käyty ja tulokset näkee täältä: http://www.aantenlasku.fi/

Valtakunnallisesti Muutos 2011:stä valittiin Kyuu Eturautti Uudeltamaalta. Muista pienpuolueista valittiin Piraattipuolueesta 7, Itsenäisyyspuolueesta kaksi ja SKP:stä yksi.

Keski-Suomen Muutos 2011:n tulokset olivat seuraavat:
Merikivi, Mikko Muutos 2011 (Förändring 2011 ) ääniä 143, vertausluku 156.00
Vainionpää, Ville Muutos 2011 (Förändring 2011 ) ääniä 13, vertausluku 78.00

Vertausluvulla 205 (tai jopa vähän vähemmällä, kun se on muiden äänistä poissa) minut olisi luultavasti valittu. Samalla minä sijoittauduin viidenneksi eniten ääniä saaneeksi ehdokkaaksi Keski-Suomesta, kun valittavia oli 10. Jos oltaisiin vaan käytetty siirtoäänivaalitapaa tai olisi ollut joku edes kohtalaisesti pärjänneen puolueen kanssa vaaliliitto, olisin tullut aika todennäköisesti valituksi. Sanonpa tässä nyt julkisesti senkin, että Piraattipuolue ei ainakaan suostunut vaaliliittoon ennen vaaleja Keski-Suomen Muutos 2011:n kanssa.

Tällaiset ääniharavat, jotka eivät kuitenkaan pääse läpi vaaleissa, alleviivaavat tarvetta uudistukselle vaalitavassamme. Vaalitavan ei tule suosia puolueita vaan ihmisiä, jolloin päästään myös haitallisesta puoluekurista aika hyvin eroon. Ehdotan ratkaisuksi siirtoäänivaalitapaa, jossa äänestäjä saa kirjoittaa äänestyslappuun niin monta ehdokasta kuin vaan tahtoo mieluisuusjärjestyksessä. On myös mahdollista olla valmiita listoja, joista voi yliviivata tai lisätä omia ehdokkaitaan. Tämän jälkeen läpi päässeet ehdokkaat ratkaistaan kolmessa vaiheessa:

  1. Kustakin vaalilipusta lasketaan yksi kokonainen ääni kyseisessä lipussa ensimmäiseksi merkitylle ehdokkaalle.
  2. Äänikynnyksen ylittäneet ehdokkaat katsotaan valituiksi. Kultakin valitulta siirretään ylijäämä-osa kustakin hänen saamastaan äänestä kyseisellä vaalilipulla seuraavaksi merkitylle ehdokkaalle.
  3. Jos paikkoja on edelleen täyttämättä kun kaikki ylijäämä-äänet on siirretty, karsitaan pois vähimmässä äänimäärässä oleva ehdokas ja kukin tälle laskettu ääni siirretään kyseisessä vaalilipussa seuraavaksi merkitylle ehdokkaalle.

Ääniä ei siis mene juuri yhtään niinsanotusti "hukkaan" siirtoäänivaalitavassa. Taktinen äänestäminen olisi todella vaikeaa ja suhteellisuus toteutuu automaattisesti kaikkien äänestäjäkunnassa olevien mielipideryhmien välillä. Ja mikä tärkeintä, pääsisimme puoluekurin aiheuttamasta harvainvallasta eroon.

Menestys vaaleissa, vaikka pienpuolueen ehdokas ei tulisikaan valituksi, lisää myös pienpuolueiden uskottavuutta ja voi saada valtapuolueet tekemään myönnytyksiä. Olen kirjoittanut pidemmin pienpuolueiden äänestämisen syistä täällä: http://mikkomerikivi.org/blogi/voiko-nest-m-tt-j-tt-misell-vaikuttaa-ja-...

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.