Olet täällä

Näkemyksiäni sananvapaudesta

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 18.5.2015 19:38

Sananvapaus on länsimaisen yhteiskunnan korkeimpia arvoja, jolla taataan, että vallanpitäjiä, aatteita ja tekoja pystyy kritisoimaan. Sananvapauden rajoittamiseen pitää olla erittäin hyvät perustelut, jotka voivat liittyä vain toisten ihmisten ihmisoikeuksien turvaamiseen. Perustuslain 12 §:ään tulee tehdä tämä tarkennus. Kannatan jopa sananvapauden laajentamista jonkin verran nykyisestä, mm. jumalanpilkan poistamisella laista. Kaikenlainen ennakkosensuuri, myös Internet-sivujen mustien listojen muodossa, on väärin. Nk. pillinviheltäjillä (whistleblower) tulee olla automaattinen oikeus turvapaikkaan, ellei vakavaa lainsäädännöllistä perustetta ole sitä evätä.

Sananvapaudessa ei ole kysymys siitä, millaiselle viestinnälle on tarvetta, eikä siitä, millainen viestintä on hyödyllistä, eikä liioin siitä, millainen viestintä täyttää tietyt esteettiset tai laadulliset kriteerit. Myös sellaisten käsitysten esittäminen, jotka saattavat herättää ankaraakin kritiikkiä tai vastenmielisyyttä, tulee olla sananvapauden suojan piiriin kuuluvaa. Valtion tehtävä ei ole suojata kansalaisia mielipahalta.

Sananvapauden tulee olla yhdenvertainen. Tämän takia myös verkkoneutraliteetti on tärkeää.

Lähdesuoja ja mahdollisuus anonymiteettiin esimerkiksi Internetissä kulkevat myös käsi kädessä sananvapauden kanssa, koska tällöin mielivaltaisesti toimivaakin valtiota uskalletaan kritisoida. Internet-yhteys tulee katsoa oleelliseksi osaksi sananvapautta ja sitä ei tule katkaista ilman oikeuden päätöstä eikä silloinkaan kevein perustein.

Tiedon vapaata levitystä on helpotettava. Nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä rajoittaa sananvapautta, sillä se heikentää ihmisten mahdollisuuksia ilmaista itseään muiden tekemien teosten kautta tai niiden avulla. Tekijänoikeuksia tulisikin kohtuullistaa. Patenttijärjestelmä on myös nyky-yhteiskunnassa haitallinen, koska se haittaa kehitystyötä ja kilpailua eikä enää juuri suojaa yksittäisen keksijän luomusta tai toimeentuloa. Patenttijärjestelmä tulisi siis lakkauttaa.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia