Olet täällä

Näiden vaalien puintia kohdaltani ja katse seuraaviin vaaleihin

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 21.4.2015 5:08

Äänestäjilleni iso kiitos ja kiitos kaikille, jotka katsoivat vaalitenttiäni ja tutkivat ja levittivät vaaliteemojani ja kirjoituksiani. Pääasiallinen tarkoitukseni näissä vaaleissa olikin saada näkyvyyttä erityisesti Sveitsin malliselle suoremmalle demokratialle ja voisi sanoa, että tämä tavoite toteutui varsin hyvin.

Tämä 72 ääntä oli isompi äänisaalis kuin olin aluksi odottanut ensikertalaisena poliitikkona, näin lyhyellä ehdokaslistalla ja pienestä puolueesta, ja koska tein ja maksoin vaalikampanjani suurimmaksi osaksi itse. Toki silloin, kun nuorisovaaleissa sain 143 ääntä, olisin odottanut vähintään saman verran varsinaisissakin vaaleissa. Muutos 2011 -puolueessa 37 henkilöä sai enemmän ääniä kuin minä ja 34 sai vähemmän, eli sijoituin siihen aika lailla puoliväliin.

Menin Muutos 2011:n ehdokkaaksi, koska sen puoluekurittomuus olisi mahdollistanut toimimisen vaaliteemojeni ja omantuntoni mukaisesti, jos olisin päässyt eduskuntaan ja koska sen tavoiteohjelman arvot suora demokratia, sananvapaus ja suomalaisten etu eivät olleet ristiriidassa omieni kanssa ja koska suora demokratia on niin tärkeässä roolissa puolueessa. Se, että puolueella oli maahanmuuttokriittinen leima, vaikka itselleni maahanmuuttokysymys ei ole erityisen tärkeä asia, ei haitannut, koska sain ajaa käytännöllisesti katsoen mitä asioita vaan tahdoin. Sen sijaan se, mikä todella haittasi ja isoin syy sille, miksi en enää Muutos 2011:n riveihin aio mennä ehdolle on, että täällä oli vain kaksi ehdokasta.

Vaalit alkoivat hyvin, sillä toiseksi ensimmäinen tapahtuma, johon osallistuin, oli Ylen vaalitentti, jossa kirin nopeasti toiseksi katsotuimmaksi videoksi. Toki syitä siihen, miten se meni, oli monia, mutta mikäli olisin ollut siinä vaiheessa vähänkin kokeneempi, ei näin ehkä olisi päässyt käymään ja olisin menettänyt ison osan niistä 156 504 Ylen sivujen ja YouTuben noin 309 000 katsomiskerrasta. Pienpuolueen ehdokkaana on äärimmäisen vaikeaa saada näkyvyyttä, joten tämä oli oikea onnenpotku.

Yksi ongelma, joka tuli esille aika nopeasti oli, että Muutos 2011:n ehdokkaita ei kutsuttu juuri mihinkään tapahtumiin. Arvatenkin ihmiset eivät vaan olleet edes kuulleet meistä, ja koska pienpuolueita syrjitään. Käytin siinä vaiheessa Piraattipuolueen tapahtumakalenteria tukena ja otin yhteyttä oma-aloitteisesti paneelien järjestäjiin ja erityisesti sen takia pääsimme lopulta sentään kohtalaiseen määrään vaalipaneeleita mukaan. Harmiksi monet niistä olivat koulujen vaalipaneeleita, jolloin äänestäjiä ei tullut niistä kuin nuorisovaaleihin paljonkaan. Pyysin ja sain myös nimityksen vaalipiirini yhteyshenkilöksi, jotta paneelien järjestäjät ehkä myös löytäisivät jonkun yhteystiedon paremmin.

Näissä vaaleissa epäonnistuin kyllä itse hitaan aikataulun kanssa monessa suhteessa. Vaalisivustoni pystytettiin turhan myöhään, vaaliteemani sain valmiiksi vasta ehdokasasettelun päättymispäivänä, blogikirjoituksiin ei ollut inspiraatiota kuin lähinnä vasta ihan loppusuoralla ja jalkautumisen aloitin hyvin myöhäisessä vaiheessa, eli ennakkoäänestyksen alkamispäivänä. Monet näistä olivat syytä kokemattomuudestani ja jalkautumisen myöhäisyys etenkin sen, että kynnys mennä sinne yksin oli korkea. Sanon yksin, koska yhteistyö ei ollut helppoa toisen ehdokkaamme kanssa, vaikka ainakin mahdollisuudesta tasata joitain kuluja keskenämme olen kiitollinen. Kiireitä aiheuttivat myös etenkin vaalikoneisiin vastaamiset, koska pyrin perustelemaankin vastauksiani.

Viime hetkillä vaaleja tapahtui vielä yksi lupaava asia nimittäin se, että pärjäsin nuorisovaaleissa erittäin hyvin. Sain 5. eniten ääniä Keski-Suomesta ja eniten valitsemattomista koko maassa. Tämä johtunee erityisesti siitä, että olin käynyt neljässä koulujen järjestämässä vaalipaneelissa ja että vaalipaneeleissa pärjään yleensä aika hyvin, koska niissä voi valmistella sanomistaan samalla, kun toiset puhuvat. Tämä myös osaltaan osoittaa sitä, miten tärkeää näkyvyys on ja miksi Ylen venkoilut antamisessa pienpuolueille tasa-arvoista näkyvyyttä isojen puolueiden kanssa, vaikka laki toisin määrää, on niin väärin. Jos vaalitapa olisi Suomessa oikeudenmukainen, olisin jopa tullut "valituksi" nuorisovaaleissa. Tämä on erinomainen osoitus siitä, että jos vaan saan ääneni kuuluviin, tulen myös pärjäämään vaaleissa ja jonka takia minua kannattaa äänestää (myös) tulevissa vaaleissa.

 

Mitä seuraavaksi?

Muutos 2011:n ehdokkaaksi en aio enää mennä, ellei tilanne dramaattisesti muutu. Näin pienellä ehdokaslistalla toimiminen hyvin heikoilla äänestysprosenteilla pärjäävässä puolueessa ja vähäisellä tuella puolueelta on sellaista omasta selkänahasta kynsimistä, että siihen en itseäni altista enää toiste. Edes oma kansanedustaja ei näköjään muuttanut puolueen menestystä. Piraattipuolue on seuraavaksi lähimpänä arvojani, eikä heilläkään ole puoluekuria, joten se vaikuttaa todennäköiseltä puolueelta mennä ehdolle seuraavissa vaaleissa, joihin osallistun.

Seuraavat vaalini ovat luultavasti eduskuntavaalit. En aio mennä kunnallisvaaleihin ehdolle. Kunnallispolitiikassa minulla on huomattavasti vähemmän mielipiteitä kuin valtakunnallisessa. Lisäksi mikäli tulisin jotenkin ihmeessä valituksi olisi epäeettistä hakea myös eduskuntaan, sillä mahdollinen kansanedustajuus olisi luistamista sitten kunnallisvaltuutetun hommista. Myöskin vaaleihin kuluu paljon rahaa, kuten näissä vaaleissa tuli todettua. Tällä väliajalla yritän vaikuttaa muilla keinoin, päästä opiskelemaan, sekä auttaa Piraattipuoluetta omalta osaltani.

Seuraavissa vaaleissa olen kokeneempi, isommassa puolueessa, suhtaudun vaaleihin entistä enemmän tosissani, minut kenties vielä muistetaan näistä vaaleista, ja nyt minua nuorisovaaleissa äänestäneet ovat äänestysikäisiä. Uskallan arvella jo nyt, että seuraavat vaalit tulevat menemään hyvin.

Kommentit

Oletko harkinnut Perussuomalaisia? Käsittääkseni moni Muutos 2011 -puolueen aktiivi olisi siirtymässä sinne, ja tätä kautta puolueeseen saattaisi olla muodostumassa suorademokraattinen siipi, vähän samaan tapaan kuin Muutos 2011 -puolueessa oli maahanmuuttokriittinen siipi.

Perussuomalaisilla, kuten niin monella muullakin valtapuolueella, on ryhmäkuri, jota olen aika ehdottomasti vastaan. Teoriassahan pystyy tekemään niin kuin James Hirvisaari, eli luomaan uuden eduskuntaryhmän, mutta katsoisin tällaisen jossain määrin epärehellisyydeksi äänestäjiäni kohtaan, jos ei edes niitä potkuja olisi perusteena. Piraattipuolue on lisäksi lähempänä ajatusmaailmaani kuin Perussuomalaiset.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia