Olet täällä

Kommentteja Piraattipuolueen vastauksiin Sipilän kysymyspatterista

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 3.5.2015 19:43

Olen melko samaa mieltä Piraattipuolueen vastausten Sipilän kysymyspatteriin kanssa, jotka löytää osoitteesta http://blogi.piraattipuolue.fi/2015/05/02/piraattipuolueen-vastaukset-si...

Tässä on kuitenkin nopeasti perusteltuja kommenttejani siitä.

1. kohtaan itse olisin lisännyt suoremman demokratian tai vaihtoehtoisesti vielä laajemmin poliittisen järjestelmän muuttamisen painottaen kuitenkin sitä suoraa demokratiaa. Se toimisi hätäjarruna kansan tahdon vastaisille päätöksille ja parantaisi ihan tutkitusti taloutta, kansalaisten onnellisuutta ja poliittista tietoutta. Mallia otettaisiin etenkin Sveitsistä.

2. Työhönoton tekeminen kannattavaksi varmaan onkin ensisijainen keino julkisen talouden sopeuttamiseen. Oma leikkauslistani löytyy vaaliteemoistani. https://docs.google.com/document/d/1mk3Eoavk3NCK8KgevlHRtYa2u6yc957PRD62...

3. Viron yritysveromalliin siirtyminen olisi erittäin hyvä uudistus yrittäjyyttä ajatellen. Pitkällä aikavälillä työn verotuksesta voisi siirtyä enemmän pääoman ja yhteiskunnalle haitallisten toimintojen verottamiseen. Tämä voi vaatia kansainvälistä yhteistyötä.

4. Omia näkemyksiäni perustulosta: http://mikkomerikivi.org/blogi/n-kemyksi-ni-perustulosta

Olen myös sitä mieltä, että Tanskan mallisen joustoturvan suuntaan voisi mennä. Perustulo voisi olla yksi osa tuota turvapuolta ja työntekijöiden irtisanomisen helpottaminen sitä joustopuolta. Joustoturva sopisi hyvin pätkätyöllistyvään työelämään ja työelämän rakenteiden nopeaan muuttumiseen. Yrityksille on vaarallista ottaa etenkin se ensimmäinen työntekijä yritykseen. Helppo irtisanominen auttaa etenkin tähän ongelmaan ja siksi joustoturva parantaisi työllisyyttä huomattavasti.

Niiltä osin kuin ehdotetut uudistukset eivät vielä lisää työpaikkoja tarpeeksi voisi työtä jakaa tasaisemmin kansalle.

5. Ehkä tulkitsen valtionhallinnon uudistamisen laveammin kuin tuossa tarkoitettiin, mutta poliittisen järjestelmän uudistuksista on useita ehdotuksia vaaliteemoissani. https://docs.google.com/document/d/1mk3Eoavk3NCK8KgevlHRtYa2u6yc957PRD62...

6. Sotilasliitoihin liittymisestä tulee mielestäni järjestää kansanäänestys. Naiset pitää ottaa mukaan kutsuntoihin silloin, kun totaalikieltäytymisestä ei enää rangaistaisi. Asevelvollisuus on pakkotyötä ja täten ihmisoikeuksien vastaista.

7. EU on vakavassa demokratiavajeessa. Mm. suoran demokratian menettelyjä ja avoimuutta sinnekin tarvitaan.

8. Perustulon lisäksi ei tarvittane erillistä omaishoidon tukea. Nykytilanteessa tosin linjaus sen määrän tarkistamisesta on ihan järkevä.

9. IT-opetukseen lisäisin ainakin ohjelmointia. Mitään kovin edistyneitä asioita ei tarvitsisi opettaa, vaan perusteita, jotka ovat yhteisiä lähes kaikille ohjelmointikielille. Oppilaiden mielestäni pitäisi tietää jotain perusperiaatteita siitä, miten heidän tietokoneensa toimii ja ohjelmointi lisäksi parantaa loogista ajattelua ja on tulevaisuudessa luultavasti isossa roolissa. On harkittava, voisiko ohjelmoinnin opetuksella korvata jonkin verran matematiikan opetusta. Ohjelmoinnissa kun yhtälöitä kehiteltäisiin ja se olisi käytännön tilanteessa harjoittelua, joka voisi myös lisätä motivaatiota.

12. Tukien sijasta haittaveroja kuulostaa ensi kuulemalta ihan järkevältä. Tämä tulee kuitenkin tehdä niin, että ydinvoiman toiminnan edellytykset varmistetaan. IPCC:n katsaus uusiutuvan energian mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen torjunnassa (SRREN, 2011) toteaa, että yksin uusiutuvat eivät luultavasti mitenkään riitä, vaikka energiankulutus saataisiin pidettyä aisoissa odotettua paremmin. Näiden skenaarioiden mediaaniarvoksi uusiutuvien osuudelle energiankulutuksesta saatiin vain vajaa neljännes vuodelle 2050 arvioidusta keskimääräisestä energiankulutuksesta.

Ilmastonmuutosta siis tuskin torjutaan ilman ydinvoiman rajua lisäämistä. Lisäksi vaikka otetaan huomioon isoimmat ydinonnettomuudet, ydinvoima on silti hyvin turvallinen sähköntuotantomuoto ja tulee vaan turvallisemmaksi ja huomattavasti vähemmän radioaktiivista jätettä tuottavaksi reaktorien edelleen kehittyessä.

15. Ja minä kun olen sitä mieltä, että Suomi tarvitsee vähemmistöhallituksen. Lisää aiheesta: http://mikkomerikivi.org/blogi/suomi-tarvitsee-v-hemmist-hallituksen
Tämä tosin ei ole kynnyskysymys. Suoremman demokratian saaminen hallitusohjelmaan sen sijaan on. Hallituksessa työskentely tosin on hankala kysymys vaaliteemojeni kannalta, joissa ei tähän mennessä mitään asiasta olla sanottu. Miten se käytännössä voisi toimia on tosin nyt aikaa miettiä koko vaalikausi.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia