Olet täällä

Jyväskylän valtuustoryhmien kokousten julkisuustilanne nyt

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 13.3.2013 0:00

Valtuustoryhmät eivät ole kunnan virallisia toimielimiä, mutta niissä silti ilmeisestikin suunnitellaan, miten äänestetään kaupunginvaltuuston kokouksessa. Kaupunginvaltuuston kokouksissa itsessään ei läpikäydä päätöksiin johtavia perusteluja yleensä kovinkaan tarkasti läpi, eikä varsinkaan tehdä johdantoa käsiteltävään asiaan kuuntelijoille. Tähän ongelmaan olen ajatellut yhdeksi paikkaavaksi tekijäksi valtuustoryhmien kokousten avaamista yleisölle. Kyselin valtuustoryhmien puheenjohtajilta asian tilanteesta nykyisellään ja tässä on vastaukset vastausjärjestyksessä:

Kokoomus:

Hei

Valtuustoryhmän kokouksiimme osallistuvat Kokoomuksen valtuutetut, 5 ensimmäistä varavaltuutettua sekä kunnallisjärjestön puheenjohtajisto. Varsinaisten valtuutettujen estyneenä ollessaan varavaltuutettuja kutsutaan heidän tilalleen. Valtuustoryhmä päättää muuten mahdollisesta puhe- ja läsnäolo-oikeudesta tapauskohtaisesti.

Jaakko Selin

valtuustoryhmän puheenjohtaja

Keskusta:

Valtuustoryhmämme kokoukset eivät ole tarkoitettu julkisiksi. Valtuustoryhmäämme voi vaikuttaa lähestymällä kysymyksillä ja jos on tarve, valtuustoryhmä voi kutsua myös muita henkilöitä tilaisuuksiin.

Valtuustoryhmän työskentely ei ole julkisuuslain alaista toimintaa.

Jokaisella kansalaisella on mahdollisuus toki osallistua valtuustoryhmämme toimintaan: 1) Tukeutuu Keskustalaiseen maailmankuvaan 2) osallistuu vaaleihin Keskustan ehdokkaana 3) Hyväksyy ja toimiin ryhmän sääntöjen mukaan

Meillä on erikseen julkiset tilaisuudet ns. yleisötilaisuudet, joissa käsitellään eri aiheita.

Terveisin

Jari Colliander
valtuutettu, Jyväskylän kaupunginvaltuuston 1. vpj

Vihreät:

Kyllä Jyväskylän Vihreiden ja valtuustoryhmän kokoukset ovat pääsääntöisesti avoimia kaikille. Poikkeuksena esim. hallitusryhmän kokoukset ennen kaupunginhallitusta ja henkilövalinnat luottamustehtäviin.

– infoa kokousten ajankohdista saat esim. liittymällä ks-vihreat –listalle

Listalle liittyminen ja listalta poistuminen:

http://lists.vihreat.fi/cgi-bin/mail…info/ksvihreat

terv. Tuija Mäkinen p. 050 599 6029

Vihreän valtuustoryhmän pj.

Perussuomalaiset:

Niinsanottu Kuukausipalaveri eli Jyväskylän Perussuomalaisten ja valtuustoryhmän yhteistyökokous aina valtuuston kokousta edeltävänä sunnuntaina klo 17 Albassa on avoin kaikille kiinnostuneille.

Yst.terv. Minna Mäkinen

Kristillisdemokraatit:

Hei, valtuustoryhmämme kokoukset ovat meidän ryhmämme sisäisiä tilaisuuksia. Valtuustoryhmän lisäksi KD.n puolueen jäsenillä on osallistumisoikeus ja mahdollisuus tulla tasavertaisesti kuulluksi ryhmäkokouksissa.

Annamme ryhmäpäätöksiä julkisuuteen sopivaksi katsomassamme tilanteessa. Ennen kaikkea ryhmäpäätökset näyttäytyvät valtuustopäätöksinä. Yst. terv. Vesa Pylvänäinen

Sosialidemokraatit:

Hei,

Suunnittelemme avoimen kokouksen järjestämistä.

t
Jari Blom

Kommunistinen puolue:

Joo, kyllä meillä on valtuustoryhmä ja sillä kokous ennen valtuustoa. Siinä minä varavaltuutettujen kanssa kokoonnumme katsomaan vielä viime hetken asiat. Eikä sieltä varmaan muitakaan pois ajeta.

Mutta meillä on käytäntönä edellisenä päivänä pitää ns. Skp:n kunnallispoliittinen opintokerho, joka on kaikille kiinnostuneille avoin ja siellä käsittelemme isommalla porukalla seuraavan päivän valtuustoasioita. Nuo kokoukset pidetään Sepänkeskuksessa klo 12-15. Niistä ilmoitetaan mm. piirijärjestön nettisivuilla, Tiedonantajassa ja laajalla spostilistalla.

Itse tykkään, että on parempi enemmällä ajalla ja hyvissä ajoin käsitellä asiat kuin jättää viime hetkeen = tuntia ennen valtuustoa.

Joskus sattuu niin, että meillä on sovittuna joku muu puolueen kokous ennen valtuustoa ja silloin ei erikseen järjestetä opintokerhoa vaan kunn.pol.asioita käsitellään em. kokouksessa. Nyt esim. 24.3. meillä on piirin piirikomitean kokous ja se on tarkoitettu vain puolueen jäsenille.

Riitta Tynjä

Sen verran tarkennusta vastaukseeni, että koska me valtuuston kokousta edeltävässä kaikille avoimessa kokouksessa käsittelemme valtuustoasiat, ei valtuustoryhmä välttämättä aina kokoonnu enää juuri muutamaa tuntia ennen kokousta. Siitä päätämme edellisenä päivänä.

Riitta Tynjä

Nyt 15.4. sain vastauksen Vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtajalta kysymykseeni. Puheenjohtajaan en ollut saanut yhteyttä.

Hei Mikko,

Riitta Tynjä välitti minulle viestisi että olit kuulemma kysellyt valtuustoryhmien puheenjohtajilta ryhmien kokouskäytännöistä mutta vasemmiston ryhmältä et ollut saanut vastausta. Olen pahoillani siitä, en ole kysynyt Eila Tiaiselta asiasta mutta epäilen, että hän on kansanedustajana melkoisen kiireinen ja postisi on mennyt epähuomiossa ohi. Joka tapauksessa, voinen vastata Eilan puolesta, että vasemmiston käytäntö on seuraavanlainen: meillä on kaikille avoin puolueen kunnallisjärjestön kokous aina valtuustoa edeltävänä sunnuntaina klo 17, ja siellä käsitellään valtuuston asioita. Äänioikeus on kunnallisjärjestön jäsenillä, jotka on valittu erikseen. Lisäksi valtuustoryhmä voi tarvittaessa pitää keskenään valmistelevan palaverin ennen kunnallisjärjestön kokousta. Valtuustopäivänä meillä on vielä valtuustoryhmän kokous kaupungintalolla klo 16.30, jossa käydään vielä viime hetken asiat läpi. Sinne ovat tervetulleita valtuutetut ja varavaltuutetut.

terveisin,

Marjukka Huttunen

Jyväskylän vasemmiston valtuustoryhmän varapuheenjohtaja

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.