Olet täällä

Hiilitullit William Nordhausin mallissa

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 31.3.2019 16:24

Kuuntelin läpi Green New Deal -vaalipaneelin. Mielenkiintoisia ajatuksia siellä kerrottiin paljon, mutta hiilitulleista ajattelin kirjoittaa itsekin kuultuani idean.

Ensin lyhyesti oma kantani ilmastonmuutokseen: En väitä mitään asiantuntijuudestani, mutta päätettäessä pahimmillaan maapallon tulevaisuutta koskevista kysymyksistä pitää mielestäni olla erittäin varovainen. Ilmastonmuutos on erittäin monen uskottavan tahon mukaan sen verran kiireellinen ja vakavan luokan kysymys, että meidän on otettava se tosissaan eikä jäädä halkomaan hiuksia siitä missä määrin se on ihmisen aiheuttamaa ja kenen pitää ottaa missäkin määrin vastuuta. Seuraukset ovat eksponentiaalisesti sitä pahempia mitä myöhempään toimimme. Elämme parhaillaan kuudetta massasukupuuttoa, Holoseenin joukkotuhoa, ja meidän vastuumme ihmiskuntana on saada se myös mahdollisimman nopeasti loppumaan.

Toinen keskisuomalainen politiikan harrastaja, Ville Seppälä, esitti vähän aikaa sitten havainnollistavan kaavion, josta näkyy miten järisyttävän valtaisa työ meillä on edessämme nyt ja heti. Vaikka henkilökohtaisesti en usko 1,5 asteen lämpenemiseen jäämistä (mikä on ollut viime aikoina ilmassa) realistiseksi ellemme päädy suoranaiseen ilmastonmuokkaukseen teknisin keinoin, en halua siitäkään tapella mihin lukemaan tarkalleen ottaen pyrimme. Suomen tulee nimittäin olla suunnannäyttäjä tehden enemmänkin kuin oman laskennallisen osuutensa. Jonkun täytyy tai meillä ei ole ihmiskuntana mitään mahdollisuuksia päästä päästötavoitteisiin. Siksi otan positiivisesti nekin kampanjat.

Fossiilisista polttoaineista sähköntuotannossa luopuminen on hyvä tavoite, mutta biomassalla niiden korvaaminen on erittäin kyseenalaista, koska siinäkin tulee päästöjä ja vaikka puut ovat hiilinieluja, niiden kasvu vie aikansa, jota meillä ei ole. Suosittelen sellaista blogia kuin http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi, jos haluaa tästä vähän asiantuntevampaa tietoa. Olen aika vakuuttunut, että ydinvoimaakin tarvitaan siis vielä lisää, koska mitään keinoa ei voida jättää pois ilman erittäin vakavia perusteita. Mutta olen jo mennyt pahasti ohi aiheen.

 

Hiilitullit

Valitettavasti yksi valtio tai edes vaikka EU ei pysty ratkaisemaan tämän mittakaavan kysymyksiä itse. Jotkut maat panostavat eri määrissä ja korkeahiilinen tuotanto uhkaa karata niihin. Hiilitulleja on esitetty aiemminkin ratkaisuna ongelmaan, mutta yleensä niiden on käsittääkseni ajateltu olevan tuotekohtaisia (border carbon adjustments) mikä olisi erittäin hankalaa toteuttaa. Soininvaaran löysin esittäneen keskimääräisen energiasisällön mukaan tullausta, joka on ehkä realistisempaa.

Tuossa vaalipaneelissa sen sijaan käsiteltiin sellainen vaihtoehto kuin William Nordhausin hiilitullit, josta on tehty taloustieteellinen tutkimus. Yritin etsiä tämän ehdotuksen lähdettä, ja ainakin seuraavanlainen paperi näyttäisi puhuvan aiheesta: Nordhaus, W. (2015). Climate clubs: Overcoming free-riding in international climate policy. American Economic Review, 105(4), 1339-70.

Ideana on, että joukko valtioita perustaisi keskenään "ilmastoklubin", jossa on käytössä jokin hiilipäästöjen hintaa nostava menetelmä. Mutta erityistä tästä mallista tekee sen, että tämä ilmastoklubi keräisi hiilitullia sellaisilta mailta, jotka eivät ole klubissa mukana. Ainakin hänen tutkimassaan mallissa hiilitulli oli määritelty prosenttiosuutena tuonnista klubialueelle. Tällainen ilmastoklubi on Nordhausin tutkimuksen mukaan stabiili useissa tapauksissa, ja sopivaksi tullien suuruudeksi riippuen päästöjen yhteiskunnallisesta hinnasta hän antaa niinkin alhaisia prosentteja kuin 2 %, mutta korkealla päästöjen hinnalla tarvitaan kasvavissa määrin korkeampia tulleja ennen kuin on suurelle osalle maista kannattavaa liittyä klubiin.

Päästöjen yhteiskunnallinen hinta on Nordhausin mukaan siis tärkeä päättää. Vaaraksi tällaiselle järjestelmälle Nordhaus esittää globaalin vapaakauppajärjestelmän häiriön ja esittää pohdittavan syitä näille järjestelmillemme sekä miten oikeudenmukainen moinen kaikille sama hiilitulli olisi. Tuossa vaalipaneelissa myös tuli esille globaali oikeudenmukaisuus: mitä tuo järjestelmä mahtaisi merkitä köyhemmille valtioille? Tarkempia yksityiskohtia en halua esittää millekään valmiille mallille, mutta mielestäni jokin tämän (tai esim. Soininvaaran) mallin muunnelma vaikuttaa vähintään harkitsemisen arvoiselta.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.