Olet täällä

Europarlamenttivaalit ovat tilaisuus äänestää planeettamme tulevaisuudesta

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 18.4.2019 17:17

On edelleen 2 minuuttia keskiyöhön. Näin sanoo vuoden 2019 Tuomiopäivän kello -raportti, jota ylläpitää Bulletin of the Atomic Scientistsin johtokunta. Elämme uuden epänormaalin aikaa, jossa ydinaseiden käyttöä koskevia sopimuksia revitään, uusia ydinasevaltoja ilmaantuu ja jossa poliittiset johtajat käyttävät vaarallista retoriikkaa. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edes 2 asteeseen uhkaa luisua käsistämme mahdollisuutena, koska lämpeneminen jatkuisi vielä jonkin aikaa, vaikka ihmiskunta olisi hiilineutraali huomenna. Tämän jälkeen seuraukset ovat sitä pahempia mitä pidempään viivyttelemme hiilineutraaliuteen pääsyä. Kaikkea tätä pahentaa vielä misinformaatio, jota periaatteessa kuka tahansa voi levittää helposti, mutta korjauksia heittoihin ei ole aina nopeaa tehdä ja niitä ei levitetä ehkä yhtä hyvin. Myös valtamedia on usein ala-arvoista tutkivan journalismin sijaan.

Tänä uutena epänormaalin aikana tarvitsemme järkeviä päättäjiä, jotka myös saavat tuloksia aikaan pelkän puheen sijasta. Euroopan unioni ei ole ongelmaton, mutta se on yksi kolmesta suuresta maailman taloudesta sen osuuden maailman bruttokansantuotteesta ollessa yli 20 prosenttia. Täten EU:lla on paljon vaikutusvaltaa, jota se voi hyödyntää suurien kysymysten kuten edellä olevien ratkaisemisessa. Siinä missä Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2014 0,14 % ihmiskunnasta, EU:n olivatkin jo 9,33 %. Siltikin jos teemme hiilen hinnasta liian kallista EU:ssa, tuotanto voi karata muihin korkeapäästöisempiin maihin. Mielestäni siis hiilivuodolle on löydettävä ratkaisu näissä vaaleissa, luultavasti hiilitullit. Nämä ovat ne todelliset ilmastovaalit.

Euroopan unioni on myös jonkinasteisessa legitimiteettikriisissä. Euroalueen velkakriisi ja tuleva Brexit vähintäänkin järisyttivät unionia, sen heterogeeniset taloudet ja kulttuurit ovat aina tehneet siitä vaikean hallita, ja kansalaiset tuntevat sen etäiseksi. Omat ajatukseni muutoksista ovat pitkälti rakenteellisia eli lääkkeinä esitän osallistavaa tai jopa jossain määrin suoraa demokratiaa sekä päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa esimerkiksi olisi vielä paljon parannettavaa, ja valmisteltavana olevista päätöksistä aikainen kertominen sekä siitä ketkä ovat lobanneet vähentäisi epäluottamusta. Kansalaisten mukaantulo yhteisten asioiden hoitamiseen lisäisi niistä tiedon hankintaa ja toisi tarvetta esittää asioita helpommin ymmärrettävästi.

Toivoisin, että minulla olisi enemmän ratkaisuja esitettävänä, mutta olen ennemmin kansallisen tason päättämisestä omalla poliittisella urallani kiinnostunut. Kuitenkin, toivottavasti annoin joitain uusia ajatuksia tulevia vaaleja varten.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia