Olet täällä

Avoin eduskuntaryhmä itsenäisesti ajatteleville kansanedustajille

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 18.5.2015 12:44

Päätin miettiä, millaisia muutoksia "normaalin" eduskuntaryhmän sääntöihin itse tekisin, mikäli olisin perustamassa uutta eduskuntaryhmää.

Avoin eduskuntaryhmä on työnimi tälle hypoteettiselle eduskuntaryhmälle. Toisin kuin useimmat muut eduskuntaryhmät, tämä ei olisi mitenkään jonkin puolueen oma ryhmä, vaan siihen voisi liittyä kansanedustajia yli puoluerajojen. Tämä tekisi siis siitä itsenäisesti ajattelevien kansanedustajien yhteistyöfoorumin.

Sen kokoukset olisivat yleisölle avoimia ellei erittäin painavaa syytä toisin toimia ole. Kokousten lähetystä Internetiin suorana ja tallentamista ei ainakaan kiellettäisi. Avoin eduskuntaryhmä ei asettaisi jäsenilleen muita velvoitteita kuin mitä laki vaatii. Tämä myös tarkoittaa, että Avoimessa eduskuntaryhmässä ei olisi ryhmäkuria, joka on kovin yleistä nykyisissä eduskuntaryhmissä. Sen kokouksissa voitaisiin toki keskustella ja äänestää suljetussa lippuäänestyksessä mm. aloite-ehdotuksista, mutta tämä olisi vain neuvoa-antavaa, jotta aloitteiden tekijät osaisivat päätellä, millä aloitteilla on mahdollisuuksia edetä. Ryhmän jäsenet saavat toki vapaaehtoisesti julkistaa kantansa, mutta äänestyksen suljettuus edistää sitä, että ryhmän jäseniä ei voisi helposti painostaa.

Avoimen eduskuntaryhmän tarkoitus on siis erityisesti paikata sitä ongelmaa, että kansanedustajat eivät usein tosiasiallisesti nykyisin ole riippumattomia ryhmäkurista johtuen, mutta pyrkien kuitenkin mahdollistamaan yhteistyön. Tällä tosin ei voida vaikuttaa siihen, että kansanedustaja erotetaan hänen puolueestaan tai estetään pääsemästä ehdolle tulevissa vaaleissa, mutta se onkin yleensä kansanedustajan dilemma: tavoitteleeko omaa vai kansan etua.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.