Olet täällä

Ajatuksiani europarlamenttivaaleista 2019

Käyttäjän Mikko Merikivi kuva
Julkaistu: 16.5.2019 11:03

Halusin näissä europarlamenttivaaleissa, että äänelläni olisi mahdollisesti väliäkin. Erityisesti ilmastokysymykset ja tietoyhteiskuntakysymykset ovat niitä, joita painotan näissä vaaleissa. Myöskin looginen argumentaatiokyky on aina yksi kestokriteereistäni.

Puolueina Kokoomus, Perussuomalaiset, Piraattipuolue sekä SDP virallisesti kannattavat sekä hiilitulleja että ydinvoimaa. Ydinvoiman jollain tasolla kannatus on merkki rationaalisesta suhtautumisesta ympäristökysymyksiin, jonka vuoksi sitä tutkin, vaikka se ei ole niin merkityksellinen kysymys europarlamentissa. Hiilitullit (tai ilmastotullit tai miksi halutaankaan nimittää) sen sijaan saattavat olla hyvinkin merkittävä EU-tason päätös, koska ne tukkisivat hiilivuotoa ja täten mahdollistaisivat tehokkaampia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi kuin muuten. Kokoomuksen linjaus hiilitulleista ei ole eurovaaliohjelmassa ja Piraattipuolueella se on vasta Euroopan tasolla ja sielläkään ei sillä nimellä.

Siitä vaikuttaa olevan kova kilpailu missä puolueessa on eniten ilmastonmuutoksen itsejulistettuja hillitsijöitä yksilöinä. Piraattipuolue, Eläinoikeuspuolue, Vasemmistoliitto, Vihreät, Feministinen puolue ja SDP tuntuvat kaikki pärjäävän varsin hyvin Helsingin Sanomien vaalikoneen perusteella. Kokoomus, Liberaalipuolue, SKP, RKP, Keskusta ja Kristillisdemokraatit ovat jakautuneempia. Tähtiliikkeeseen, Siniseen tulevaisuuteen, Perussuomalaisiin, Kansalaispuolueeseen, Suomen kansaan ensin ja Junes Lokkaan en luottaisi ilmastonmuutoksen torjunnassa heidän ehdokkaidensa puolesta.

Puolueiden vertailun jälkeen (ja vähän sen aikanakin) pohdin yksittäisiä ehdokkaita. Harkitsin vakavasti Sirpa Pietikäistä Kokoomuksesta, mutta sitten huomasin hänen kannattaneen Article 13:iä, jonka vuoksi en pysty häntä hyvällä omatunnolla äänestämään.

Sen sijaan Heidi Hautala Vihreistä oli Article 13:a vastaan ja hänen mukaansa myös Vihreät puolueena olivat. Ei liene yllätys, että hän on myös ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolestapuhuja. Sen ehkä olisin jotenkin voinut vielä hyväksyä, että Vihreät ovat ydinvoimavastaisia puolueena, koska kysymys ei ole niinkään EU-tason, mutta Hautala itsekin on ydinvoimavastainen. Täten en voi häntäkään hyvällä omatunnolla äänestää.

Miapetra Kumpula-Natri oli Article 13 -kriittinen, mutta ei halunnut poistaa sitä kokonaan. Lopulta hän äänesti puolesta.

Ja siinä olivatkin mielestäni kaikki varteenotettavat jo europarlamentissa olevat ehdokkaat. Äänestän siis jälleen kerran piraatteja, koska vähän kaikki mainstream-vaihtoehdot ovat tavalla tai toisella niin huonoja, että en vaan voi antaa heille ääntä. Vaikka äänestäisin sellaista henkilöä, joka ei ole nyt europarlamentissa, mutta kuitenkin kuuluu noihin puolueisiin, jotka siellä nyt ovat, ääneni luultavasti menisi jollekin noista vastenmielisistä vaihtoehdoista.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <sub> <sup> <s> <u> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.