Tänne voi laittaa kaiken yleisen keskustelun ja julkisen palautteen. Moderointi- ja keskustelusäännöt pätevät täälläkin, mutta olen hieman armeliaampi vähämerkityksellisten viestien poistamisen suhteen. Parempi alusta asiapohjaiselle keskustelulle tosin lienee Muutos 2011:n foorumi, jota myös seuraan.
Olet täällä
Päävalikko
Select any filter and click on Apply to see results
Kommentit
Ensimmäinen kommentti
On käynyt selväksi, että yleinen keskusteluketju tarvitaan (ellei aluetta, mutta oikeasti foorumeita on jo pilvin pimein, joten en sellaista tehnyt), tai muuten kirjoitukseni täyttyvät aiheeseen liittymättömillä kommenteilla. Työkaluja niiden siirtämiseen ei Drupalin oletuskommentointijärjestelmässä ole, joten käyttäjän tulee itse varmistaa, että kommentit menevät oikeaan paikkaan.
Ja tässä vielä jotain oleellisimpia kirjoituksia niille, jotka eivät ole niitä vielä lukeneet.
Eduskuntavaaliteemani ovat tärkein eduskunnassa tekemisiäni ohjaava yksittäinen dokumentti. Minulle on tärkeää, että toimintani on ennustettavissa olevaa äänestäjilleni. Vaalikonevastaukseni löytyvät myös yhdestä paikasta. Toimintaani ohjaavat nämä arvot. Lisäksi tältä sivustolta löytyy paljon muitakin kirjoituksiani.
Jos ei huvita noin paljon lukea, tässä tulevat vielä tiivistetysti vaaliteemani:
Suoran ja osallistuvan demokratian lisääminen päätöksentekoon. Erityisesti mallia otetaan Sveitsistä. Eduskunnalla säilyy edelleen isoin rooli päätöksenteossa, mutta uudet osallistumisen muodot tarjoavat kansan tahdon mukaisten päätösten tekemiseen paremmat edellytykset.
Vaalijärjestelmän oikeudenmukaistaminen
Sananvapaus
Luonnollisten henkilöiden yksityisyyden suoja, sekä tosielämässä että Internetissä
Päätöksenteon läpinäkyvyys ja perustuslainmukaisuus
Valtion ja kuntien velkaantumisen pysäyttäminen
Mihinkään muuhun kuin edellämainittuja asioita edistäviin asioihin en käytä kansanedustajan lakialoite-, talousarvioaloite- tai toimenpidealoiteoikeutta, ja elämiseen tarvittavia menoja lukuunottamatta kansanedustajana saamaani palkkiota. Kansanäänestyksiä voin vaatia muistakin asioista.
Avaa silmäsi - äänestä muutosta!
31 - Mikko Merikivi (Muutos 2011) - Keski-Suomen Vaalipiiri
Hei Mikko!
Hei Mikko!
Sopivaa ehdokasta haarukoidessani pidän erittäin tärkeänä maamme itsenäisyyttä ja sen säilyttämistä. Tähän liittyen kysynkin, kuinka olet suorittanut varusmiespalveluksesi, ja oletko käynyt esim. aliupseeri- tai upseerikurssin?
Vastaus Markulle
Minut on vapautettu rauhanaikaisesta palveluksesta. Ei ehkä sinun mielestäsi paras vastaus, mutta parempi kai se on, että paremmin soveltuvat ovat maata puolustamassa. Armeijan käyvien iso määrä tekee rahoituksen kunnolliseen varustukseen jo nyt tiukaksi. Jotkuthan puhuvat jopa palkka-armeijasta vaihtoehtona, mutta minusta jokin Norjan mallia lähempänä oleva olisi hyvä kompromissi ja korjaisi myös sukupuolten epätasa-arvoisuuden ongelman. Totaalikieltäytymisestä ei myöskään tule rangaista, sillä sellaiset henkilöt, jotka niin tekisivät, eivät olisi kuitenkaan motivoituneita ja siitä rankaiseminen on ihmisoikeuksien vastainen käytäntö.
Mielestäni Norjan malli ei
Mielestäni Norjan malli ei takaa riittävän suurta reserviä sodan varalle. Norjan sodanajan vahvuus on noin 85 000 hengen paikkeilla ja se koostuu suurelta osin niin kutsutusta palkka-armeijasta. Tämä ei riittäisi Suomen kokoiselle valtiolle, ellemme puolustaisi vain pääkaupunkiseutua, mikä taas ei olisi oikeudenmukaista. Tämä totaalikieltäytyjen rankaisematta jättämiseen sinulla on mielestäni huonot perustelut. Onhan varusmiespalveluksen rinnalla siviilipalvelus, jolloin autetaan pääosin vähävaraisia, vanhuksia ja nuoria. Miten tämä täytettäisiin, kun todennäköisesti siviilipalveluksen suorittajien määrä romahtaisi, jos totaalikieltäytyminen sallittaisiin.
Totaalius
Onhan totaalikieltäytymisestä rankaiseminen ihmisoikeusrikos ihan faktuaalisestikin ja siitä Suomea ovat moittineet niin Amnesty, kuin EU:n ja YK:n ihmisoikeuselimet. Useista huomautuksista huolimatta Suomen valtio ei ole asiaa korjatakseen tehnyt mitään. Siviilipalveluskin on pakollinen, ja pakkotyötä, johon määrätään vain syntymässä sattumalla annetun sukupuolen perusteella, joten tasa-arvostakaan ei voida puhua.
Vastaus Pekalle
Tarkempaa mallia on sitten aikaa miettiä eduskunnassa istuessa. Norjan tyyppisessä asevelvollisuudessa on ainakin kaksi säädeltävää muuttujaa. Toinen on pääsyvaatimusten taso (melko korkea Norjassa) ja toinen palkka (melko korkea taitaa olla myös Norjassa). Näitä säätelemällä löydettäneen sopiva reservin taso ja hinta Suomeenkin.
Totaalikieltäytymisen rangaistavuuden lopettaminen voi tosiaan vähentää armeijaan menevien määrää, mutta toisaalta sitä kompensoitaisiin naisten ottamisella kutsuntoihin, paremmalla rekrytoinnilla ja palkoilla.
Muutama muu kantani vielä puolustukseen:
Ottawan miinasopimuksesta tulisi irtisanoutua. Ottawan sopimus kieltää vain henkilömiinat eikä kaikkia maamiinoja. Miina on kustannustehokas puolustusväline ja ne kartoitettaisiin Suomessa tarkasti eikä myytäisi ulkomaille tai käytettäisi rauhan aikana.
On ainakin vakavasti harkittava, että reserviläisille annettaisiin perusvarustus kotiin. Tämä lisäisi sissisodankäynnin mahdollisuuksia. Sveitsissähän näin on jo, eikä se ole ollut sodassa muiden valtioiden kanssa sitten vuoden 1815.
Yhteistyö Ruotsin ja mahdollisesti muidenkin Pohjoismaiden kanssa lisää puolustusmahdollisuuksia ilman suurvaltapolitiikkaan mukaan sotkeutumista.
Kyberturvallisuus on nyt erityisen iso huolenaihe. Jo kahteen isoon muuntajaan kohdistuneet hyökkäykset voisivat pimentää ison osan Suomea. Eikä tämäkään ole välttämätöntä, vaan haittaohjelmilla voidaan iskeä vaikka sähköntuototannon valvontajärjestelmiin. Redundanssia tarvitaan lisää.
Hyvä Mikko, vaikka en
Hyvä Mikko, vaikka en kanssasi kaikkia samoja arvoja jaakaan, ja täten voi äänestää sinua, toivon sinulle kaikkea hyvää ja hyvää vaalimenestystä. Osaat argumentoida hyvin ja olet rehellinen. Pointtisi ovat selkeitä ja sivustosi hyvä, vakuutit minut. Tsemppiä vielä loppupuristukseen ja pidän peukut pystyssä hyvän tuloksen puolesta sinulle. Arvostan sinua hyvin paljon!
Vastaus Anulle
Aika harvassa varmaan ovat ne ehdokkaat (tai edes puolueet), joiden arvot pystyy täysin allekirjoittamaan. Minä sentään tunnistan tämän ongelman ja olen luvannut olla tekemättä aloitteita muista kuin vaaliteemojeni pääkohdissa mainituista aiheista, ja nekin tehtäisiin edustavan otoksen Suomen kansasta mandaatilla. Muutenkin demokratian kohentamisella saa kansa suorat vaikutusmahdollisuudet, jos eduskunta tekee huonoja päätöksiä.
Uutta matoa koukkuun ja onnea
Uutta matoa koukkuun ja onnea tuleviin koitoksiin! Vaaliteemoissasi oli paljon hyviä ja tärkeitä asioita, joista olen samoilla linjoilla kanssasi. Ja plussat hyvistä ja selkeistä www-sivuista. Haluamansa tiedon löysi nopeasti.
Alkoholi
Hei mikko!
Mietin tässä että mikä on sinun kantasi alkoholiin?
Ps. Sivusi ja ajatuksesi ovat loistavia!
Vastaus Saulille
Yleisenä periaatteena pidän, että ihminen saa tehdä itselleen mitä vaan tahtoo, kunhan ei polje muiden oikeuksia samalla. Tämä jälkimmäinen kohta on ongelma tässä, sillä alkoholi laskee harkintakykyä ja voi johtaa tapaturmiin. Lisäksi se aiheuttaa suuria kuluja yhteiskunnalle mm. hoidon muodossa. Haittavero-ajatuksen mukaisesti on siis perusteltua pitää alkoholilla ja muilla samanlaisia ongelmia aiheuttavilla päihteillä erityistä verotusta.
Oikea verotuksen suuruus toki on hankala kysymys. Piraattipuolueen puolueohjelma sanoo asiasta:
Minun tarvitsisi perehtyä aihetta käsitteleviin tutkimuksiin, jotta voisin sanoa oman kantani aiheesta. Yleensä kuitenkin olen mielipiteiltäni aika lähellä Piraattipuolueen puolueohjelman kantoja, joten olkoot tuo nyt väliaikainen vastaus ainakin. Viinarallin takia korkea alkoholin verotus ei myöskään ehkä lisää verotuloja juurikaan, mutta tämä nyt on vaan intuitioni puhumassa eikä tietoa.
Mm. kauppojen aukioloajathan vapautuivat hiljattain, mutta edelleen ainakin ravintoloiden aukioloaikoja ja anniskeluaikoja säännellään. (Laki majoitus- ja ravitsemistoiminnasta 28.4.2006/308 3 § ja 4 § sekä alkoholilaki 8.12.1994/1143 26 §)
Ravintoloiden aukioloaikojen sääntely on minusta aika mielivaltaista. Anniskeluajoilla ehkä voi olla jotain merkitystäkin yleisen turvallisuuden kannalta, mutta toisaalta eikö sitä alkoholia voi nauttia sitten kotona yöllä, jos ei ravintolassa, joka nyt sentään on valvottu ympäristö? Tutkimuksia en paljon ole nähnyt, mutta en ole kyllä aiheeseen kovin pitkälti perehtynyt. Helsingin Sanomien vaalikoneeseen 2015 vastasin kysymykseen "alkoholia tarjoavien ravintoloiden pitäisi saada olla auki nykyistä vapaammin" täysin samaa mieltä, ja edelleen olen varovaisesti sen kannalla.
Alkoholin ulosmyyntikieltoja tulee myös purkaa. Mitä väliä sillä on, mistä se alkoholi ostetaan?
Sitten vielä sellaiseen kysymykseen MTV:n vaalikoneesta kuin "Alkoholimainonnan rajoitteiden tiukentaminen on esimerkki liiallisesta sääntelystä" vastasin näin:
Moi! Mitä mieltä olet
Moi! Mitä mieltä olet äskettäin puoluerekisteriin päässeestä Viskipuolueesta?
Vastaus Teemulle
Viskipuolueen ajamat teemat näyttävät ihan hyviltä ainakin näin lyhyellä miettimisellä. Aika paljon tuntuu olevan yhteisiä teemoja Piraattipuolueen kanssa. Lähinnä demokratiaosio ei itseäni tyydytä laisinkaan. Lainaus: "Suomessa ylintä valtaa käyttää vaaleilla valittu eduskunta, eikä sen tule ulkoistaa valtaa muille tahoille." Kansalaisten osuutta päätöksenteossa ei mainita muuten kuin vaalien osalta. Puolueen sääntöihin en ota kantaa, koska niihin en tutustunut kuin vilkaisulla.
päivitä saittis
Tuolla ajatuksiani sivulla lukee noista aukioloajoista, ne rajoituksethan nyt poistettiin. Päivitä saittis ja pidä lippu korkeella.
Vastaus sivuston päivittämiseen
Yliopisto on mennyt pitkälti polittisen toimintani edelle viime aikoina. Poistin sentään tuon aukioloaikakohdan ei-ajankohtaisena.
Kuntavaalit
Oletkos ehdolla Jyväskylän kuntavaaleissa 2017?
Re: Kuntavaalit
En, mutta tutustu toki muihin Piraattipuolueen ehdokkaisiin. Se on aika arvoliberaalia porukkaa myös.
EU ja euro
Mikä on kantasi Euroopan unioniin ja etenkin sen ajamaan maahanmuuttopolitiikkaan? Ja mitä mieltä olet eurosta valuuttana ja rahana?
Vs: EU ja euro
EU ja euro ovat varsin monimutkaisia kysymyksiä, niin vaatisi paljon työtä ennen kuin voisin sanoa jonkin valistuneen mielipiteen niistä. Kansanäänestysaiheita ne toki voisivat olla. Ylipäätään talousjärjestelmässämme mättää kyllä paljon. Sen velkaperusteisuus pakottaa kasvuun, mikä ei rajallisella maapallolla voi olla loputonta. Lisäksi talousjärjestelmä itsessään kannustaa vain voiton maksimointiin välittämättä mistään sivuvaikutuksista.
Tavallaan toki näen, että jotkin kysymykset ovat valtioiden rajat ylittäviä, joten varmaan missä tahansa vaihtoehdossa jonkinlaista kansainvälistä yhteistyötä täytyisi olla.
Maahanmuuttopolitiikasta minulla ei paljon ole vielä mielipiteitä myöskään kertynyt. Siitä on sen verran kärjistyneitä mielipiteitä, että on hankala nähdä, mikä olisi mahdollisimman monesta näkökulmasta katsottuna se rationaalisin vaihtoehto hoitaa sitä. Ainakin pakolaisten suhteen voin sen sanoa, että kuulostaa itsestäni ainakin loogiselta, että ongelmiin tulisi yrittää puuttua mahdollisimman lähellä niitä kriisialueita. Esimerkiksi pakolaisleirien olojen parantaminen varmaan olisi paljon kustannustehokkaampaa kuin ihmisten kotouttaminen Suomeen, vaikka meillä toki on jonkin asteen moraalinen velvollisuus auttaa niitä, jotka ovat tänne jo tulleet avun tarpeessa.
Suomi Ensin
Mitä mietteitä suomi ensin puolueprojektista ja onko samoja arvoja oman ajattelusi kanssa?
Suomi Ensin
Heidän politiikkansa painopiste tuntuu olevan aika erilainen kuin itselläni. Sitä mitä nyt katsoin siitä, ainakaan heidän (tai ainakin "äänekkäimpien" siellä) tapansa toimia ei oikein vaikuta minun jutultani, vaikka varmaan minkä tahansa puolueen kanssa edes jotain yhteisiä ajatuksia samaten kuin erimielisyyksiä löytyykin jostain. Mieluummin puhun asioista kuin kokonaisista puolueista tai ehdokkaista; ja tätä suorempi demokratia myös edistäisi.
Seksuaalinen häirintä
Hei! Mitä mieltä olet nyt pinnalla olevasta seksuaalisesta häirinnästä? Koetko, että lähiympäristössäsi tätä tapahtuu?
Vs: Seksuaalinen häirintä
Taustaa ensin. Tasa-arvolaissa on seuraava kohta:
"Seksuaalista häirintää ja häirintää sukupuolen perusteella samoin kuin käskyä tai ohjetta harjoittaa sukupuoleen perustuvaa syrjintää on pidettävä tässä laissa tarkoitettuna syrjintänä.
Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan tässä laissa sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri."
Minilexin mukaan tämä ei ole kuitenkaan suorastaan kriminalisoitua. Onneksi, sillä tuolla lain nykyisellä sanamuodolla flirttaaminen tai kahveille pyytäminen olisi hyvin kyseenalaista toimintaa. Suoranainen seksuaalinen ahdistelu on ihan aiheellisesti kriminalisoitu.
Minun suuhuni seksuaalisesta häirinnästä paremman määritelmän antaa http://righttochoose.fi/: "Pääsääntö on se, että flirttailla saa, mutta jos toinen osapuoli ilmoittaa, ettei tykkää sellaisista jutuista tai teoista, ne pitää lopettaa – kaikki siitä eteenpäin on häirintää."
On hienoa, että asiasta puhutaan. Toivottavasti yhä useampi seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutunut ei jättäisi asiaa vaan siihen, vaan vähintään ilmaisisi vaivautuneen olonsa tai tietenkin vakavammissa tapauksissa ottaisi johonkin auktoriteettiin yhteyttä. Meillä kaikilla tulee olla oikeus olla sellaisessa seurassa, jossa emme koe itseämme vaivaantuneeksi, ja koska tosielämässä ei välttämättä voi helposti vain vaihtaa seuraa (esimerkiksi työtovereita), on jokaisella meistä jonkinasteinen moraalinen velvollisuus valvoa vähän kielenkäyttöämme ja tekojamme seuran mukaan.
Lähiympäristössäni ei ole ollut suoranaista puhetta, että tällaista olisi tapahtunut, mutta en toisaalta ole mennyt kyselemäänkään. Jos roolipelaan naispuolista roolipelihahmoa saatan saada vähän vihjailevia kommentteja, minkä odottaminen onkin yksi syy, miksi en ole yleensä kovin innostunut pelaamaan naispuolisia roolipelihahmoja. Voisi olla siis minullekin hyväksi opetella vähän sanomaan niistä jotain. Toivottavasti tällaisen kohtaaminen johtuu lähinnä siitä, että pelaan miesporukassa ja he tietysti näyttelevät jotain toisia, niin moinen kokemus ei olisi ainakaan arkipäivää kovin monelle.
Ketä kannatat
Ketä kannatat presidentinvaaleissa 2018 ja miksi?
Kannatukseni presidentinvaaleissa 2018
Juuri nyt en osaa sanoa, kun en ole vielä ehtinyt tutustua kampanjoihin. Laitan senkin "työlistalle" lomalleni. Suomessahan presidentin valtaoikeudet eivät nykyisellään ole valtavan laajat, niin se ei ole itselleni henkilökohtaisesti ollut se tärkein vaali.
Kannatukseni presidentinvaaleissa 2018, osa 2
Aion näillä näkymin äänestää Pekka Haavistoa.
Kävin tänään joitain vaalikoneita läpi, ja pelkät tulokset eivät antaneet kovin selkeää äänestyskohdetta. Luin sitten ehdokkaiden tarkempia perusteluja läpi, ja jotkut ehdokkaat karsiutuivat heti siitä, että he eivät olleet kirjoittaneet juuri mitään. Joillakin taas oli erilaisia kantoja oleellisissa kysymyksissä. Esimerkiksi Nato-kysymyksessä en kovin jyrkkää linjaa odota suuntaan enkä toiseen, ja ilmastonmuutoksen on oltava tärkeä kysymys ehdokkaalle. Tietysti en tällä tutkimuksen määrällä vielä tiedä, olenko samaa mieltä ehdokkaiden haluamista keinoista. Haavisto on uskonnollinen, mutta ei suinkaan pahimmasta päästä, enkä näe uskonnolta pahemmin vaikutteita argumentointiin. Haavisto vaikuttaa siis aika järkevältä henkilöltä vaalikonevastausperustelujen perusteella. Bonuksena on, että hän on luultavasti toiseksi suurin ääniharava.
UV
Hyvää uutta vuotta!
Aiotko olla eduskuntavaalien
Aiotko olla eduskuntavaalien lisäksi ehdolla europarlamenttivaaleissa?
Vastaus Teemulle
En aio.
Lisää uusi kommentti